Чи можна хрестити дитину у великий піст перед паскою?

Хрещення іншими словами означає порятунок людини. Завдяки йому людина немов повторно народжується для того, щоб його душа могла досягти Царства Небесного. Таїнством його звуть в зв’язку з тим, що охрещуваний під час обряду піддається невидимій Божій силі, так званої благодаті. Хрещений людина стає членом Церкви Господньої, які мають право брати участь в інших церковних таїнствах.

Хрещення немовляти — це свято для всіх. До нього завжди готуються дуже ретельно, підбираючи не тільки хрещених батьків для малюка, а й день, коли ця подія відбудеться. Але що ж робити, якщо бажана дата збігається з одним із днів Великого посту? Чи можна хрестити малюка в ці особливі дні? Розглянемо це питання більш детально.

Чіткий відео відповідь представника церкви:

Чи можна хрестити дитину в дні Великого посту перед Великоднем?

На сьогоднішній день багатьох батьків цікавить питання про те, чи можна охрестити дитину в пост? Так можна! І жоден священик не зможе стверджувати зворотного, так як заборон на проведення даного таїнства в період посту не існує. На сьогоднішній день охрестити малюка можна в будь-який зручний для батьків день. Головне, щоб у священика було вільне для цього час.

Так, в деяких православних храмах батюшки не сильно бажають проводити таїнство хрещення в пост. Але причиною цього є не що інше, як банальний брак часу. Вся справа в тому, що в дні Великого посту богослужіння тривають дуже довго, а перерви між ранкової та вечірньої службами настільки малі, що у батюшки технічно не виходить провести дане таїнство. Крім того, в проміжках між службами священики часто виїжджають до хворих, які потребують причастя або соборування.

Саме з цієї причини в багатьох православних храмах під час посту дітей хрестять лише по суботах і неділях. У ці дні також проходить служба, але за часом вона набагато коротше. І, якщо заздалегідь домовитися зі священнослужителем, він без проблем зможе охрестити малюка. Якщо ви все ж отримаєте відмову, то це ще не причина, щоб христити дитини в пост. Просто потрібно знайти храм, в якому служить не один батюшка. У ньому то вже точно вийде здійснити бажаний обряд.

З чим же пов’язані рекомендації священиків, щоб христити дитини в пост?

Деякі священнослужителі настійно рекомендують батькам перенести таїнство хрещення малюка на будь-який інший день, який не збігається з Великим постом. Це пов’язано з тим, що ці дні призначені для покаяння і духовного вдосконалення. Тобто, запросивши гостей на святкування з приводу хрещення немовляти, батьки повинні бути готові до того, що не зможуть їх пригостити смакотою і спиртними напоями, так як в пост дуже важливо дотримуватися обмежень в їжі і не приймати алкоголю. До того ж в дні Великого посту гучні урочистості та гуляння також заборонені.

Основною метою хрещення є очищення малюка від первородного гріха, введення його в Божий храм і дарування їй хресних батьків. Якщо батьки проігнорують вищеописані заборони і замість скоромних пісних страв зі світлими побажаннями влаштують малюкові гучне торжество, то вони зроблять новий гріх. Але чи варто йти на такий крок? Може просто вибрати інший день для таїнства, коли можна буде і смачно поїсти, і чимось «міцних» запити, та ще й потанцювати до упаду.

Перш ніж зважитися на хрещення чада в період посту, варто відповісти на питання: «Чи вийде провести цей день так, щоб потім не довелося замолювати гріхи сповіддю?». Адже не для кого ні секрет, що хрещення — це подія, яка буває лише раз у житті, і багато батьків бажають розділити радість цього свята в колі близьких друзів і рідних. І дуже складно в цей день утриматися від галасливого застілля. Ось тому-то священики і рекомендують вибрати для хрещення малюка будь-коли.

Що потрібно знати батькам, які вирішили охрестити дитину в один із днів Великого посту?

Якщо батьки все ж зважилися охрестити своє чадо в пост, вони твердо повинні для себе засвоїти, що хрещення — це перш за все свято, а не привід для гучного застілля. Після таїнства рідні і близькі можуть сісти за стіл і покуштувати «постненького», адже з скоромного теж можна приготувати що-небудь смачне.

Що стосується алкоголю, то згідно з церковним статутом навіть по великих святах дозволяється вживати вино. Але лише в невеликих кількостях. Тобто гості все-таки зможуть випити вина, але так, щоб не відчувати навіть найменшого сп’яніння. І найголовніше, святкуючи це світле подія батьки, а також хресні і гості повинні розуміти суть самого таїнства, що в цей день їх малюк народився ще раз, але вже духовно.