Вінчання як проходить в православної церкви і що робити перед вінчанням.

Сьогодні весілля — це не тільки торт, застілля і веселощі. Адже потягу людини мають три джерела: душу, розум і тіло. Вступаючи в шлюб, не тільки віруючі, а й не надто релігійні люди, починають думати саме про душу і звертаються до церкви. Не хочеться думати, що вінчання — лише данина сучасній моді. Це щось більше, не настільки приземлене і віддалене від духовної сутності людини. Так, безумовно, торт присутній, але все більше людей бажає повінчатися, щоб стати єдиним цілим перед лицем Церкви і Господа.

Всі розуміють, що торт і закуски будуть з’їдені, відео змонтоване, фотографії роздруковані. Але це дрібниці, адже якщо люди об’єдналися в союз перед Господом, вони навіки прив’язані один до одного. Це той факт, що змушує задуматися багато про що, зокрема про вічне і головне. Вони стали єдиним цілим не тільки перед людьми.

Вінчання в Церкві являє собою особливе таїнство, в якому Бог подає майбутнім чоловікові і дружині, при їх обіцянку зберігання вірності один одному, чисту благодать одностайності для спільної християнської життя, народження і виховання власних дітей.

Люди, які бажають обвінчатися, повинні бути віруючими хрещеними християнами і відвідувати православний храм. Вони зобов’язані глибоко розуміти, що розірвання шлюбу, затвердженого Богом, так само як і порушення обітниці вірності, є дуже серйозним гріхом.

приготування

Бажаючі вступити в шлюб перед Богом повинні, перш за все, очистити свою душу, а потім вже думати про те, як відзначити вінчання. Серед усіх турбот і приготувань вони повинні знайти час не тільки на торт, плаття на майбутнє вінчання та інші приготування весілля, але і на очищення душі.

Як наречений, так і наречена до шлюбу обов’язково пройти сповідь і причаститися Святих Тайн в Церкві.
На саме вінчання потрібно підготувати дві ікони — Спасителя і Божої Матері. Раніше такі ікони брали з дому батьків, їх передавали з покоління в покоління як домашню святиню.

Перед проведенням весілля молоді купують обручки. Кільце є знаком вічності, символізує нерозривність їх шлюбного союзу. Одне кільце обов’язково повинно бути виготовлено з золота, а інше — зі срібла. Золоте є символом сонячного блиску, світло якого уподібнюється в шлюбі чоловікові; срібне являє собою подобу місяця, меншого з світил, що блищить в відображенні сонця. Але на сьогоднішній день прийнято купувати обидва золоті каблучки. Іноді вони можуть бути прикрашені дорогоцінними каменями.

Говіння — це головне в приготуванні на вінчання. Церква радить бажаючим пройти вінчання підготуватися до нього через пост, молитви, покаяння і причастя.

Дата і час вінчання потрібно, як і самого весілля, обговорювати зі священиком заздалегідь особисто молодими.

Перед самим вінчанням молодим обов’язково потрібно сповідатися і причаститися. Бажано зробити це до самого дня вінчання.

Щоб відзначити символічність союзу, освяченого в Церкві, замовляють торт. Торт — символ спільної солодкого життя, яка повинна принести молодим тільки радість і щастя. На торт прийнято встановлювати фігурки нареченого і нареченої у весільній сукні. Існує традиція виносити торт молодятам після вінчання, вони повинні взяти в руки ніж і разом розрізати торт, як єдина родина і єдина душа.

За традицією треба запросити двох свідків. Нареченій обов’язково подумати, яке в неї буде плаття на майбутнє вінчання. Якщо це не весільну сукню, то воно повинно бути світлим і красивим, як наміри молодої пари на вінчання.

Останнім часом часто запрошується фотограф на вінчання, щоб зберегти важливі моменти весілля. Як же відзначити весілля без торжества і фотографій, які потім можна показати спадкоємцям і друзям?

Що потрібно на вінчання:

  • дві ікони;
  • дві обручки;
  • вінчальні свічки, які можна купити при храмі;
  • білий рушник або вишитий рушник під ноги в Церкві;
  • плаття спеціально на вінчання;
  • торт з фігурками молодят.

Що ж повинні знати свідки?

В Україні, коли вінчання означало законну громадянську і юридичну силу, вінчання в православній церкві обов’язково проводилося в присутності поручителів — дружок і бояр. Це восприемники, які повинні були знати певні правила. Своїми підписами вони підтверджували акт вінчання в метричній книзі. Як правило, це були хороші друзі молодих. Під час процедури вінчання і обходу навколо святинь вони зобов’язані були тримати над головами молодих корони, не зачіпаючи зачіски.

Сьогодні присутність таких друзів не є обов’язковим. Та й навіщо. Все вирішують наречений і наречена, це ж їх вінчання. Поручителі повинні належати до православної віри, ходити до церкви і поважати саме Таїнство вінчання, дотримуватися вінчання в церкві правила. Вони повинні духовно керувати новою сім’єю, давати мудрі поради молодим, знати, що відбувається в їхній родині і всіляко допомагати. Тому не прийнято запрошувати людей, які не зіграли своєї власного весілля і не знайомі з розвитком відносин в сім’ї.

Як вести себе в храмі

Досить часто, дивлячись на вінчання, складається враження, ніби люди зібралися не для молитви про нову сім’ю, а на виставу. Деякі під час служби обговорюють щось, дозволяють собі сміятися і ходити по храму, фотограф на вінчання ходить по залу, плаття на ваше вінчання вкорочене. Це не правильно. Має бути дотримана існуючі правила.

Якщо ви прийшли на службу, ви зобов’язані молитися за молоду сім’ю і їх благополуччя. Неувага молодих показує, що вони не готові до такого серйозного кроку, а дотримуються модну тенденцію. Молитви молодих впливають на майбутнє сім’ї, тому не варто відволікатися і думати про дрібниці, якщо хочете прожити життя в мирі та щасті.

Обряди перед початком

Вінчання починається з обряду заручення. Воно відбувається також за канонами Церкви, тому докладно розпитайте церковного наставника, що потрібно зробити перед вінчанням.

Варто відзначити, що заручення є символом того, що бажаючі обвінчатися приймають Господа в своє життя, вони йдуть на усвідомлений крок і розуміють, яка це відповідальність — скріпити своє життя і обіцянки перед лицем Господа. Але цього вимагають правила.

Заручини відбувається після проведення Божественної Літургії в Церкві. Цим молодим ще раз нагадується серйозність Таїнства шлюбу, підкреслюється той факт, що пройти вінчання перед лицем Господа необхідно усвідомлено, необхідно очиститися духовно перед його укладанням в Церкві.

Проведене в храмі заручення — символ того, що чоловік приймає дружину від самого Господа.

Священик повинен ввести нареченого і наречену в храм в знак того, що молодята починають нову спільну і святе життя в чистому шлюбі перед Церквою.

Що ж відбувається в Церкві?

Обряд починається з кадіння в наслідування благочестивому Товійїних.

Таке правило, як кадило у вигляді хреста означає невидиме, таємниче присутність з нами благодаті Духа Святого, що освячує нас і робить святі таїнства Церкви. Це важливі правила і вінчання відбувається тільки по ним.

Священик молиться Ісусу про здоров’я молодих і благополуччя їх сім’ї. Після святий отець бере кільця зі святого престолу і надягає спочатку на палець нареченому, тричі осіняючи його хрестоподібно. Потім та ж процедура чекає наречену.

Кільця мають надзвичайне значення: це не просто подарунок нареченого нареченій, щоб відзначити шлюбний союз, а знак вічного союзу, що панує між ними. Це правила дуже важливі і символічні.

Після благословення, що його вимовляє священик, наречений і наречена обмінюються кільцями.

Потім святий отець знову молить Господа про благословлении і затвердження Заручини в Церкві, осенения положення кілець благословенням небесним і посланні їм Ангела зберігача та керівника в новій спільного життя. Цим процедура закінчується.

обряд

Для правильної поведінки в Церкві, потрібно заздалегідь знати, як проходить вінчання. Молоді, які тримають в руках запалені свічки, зображують духовний світ всього таїнства. Вони входять на середину храму. Попереду їх йде батько з кадилом. Так само і вони повинні йти все своє життя слідом за заповідями Господніми, за Святим словом, яке принесе їм мир і спокій.

Наречений і наречена встають на плат, розісланий на підлозі в Церкві, щоб відзначити сімейне початок, перед аналоєм, де лежать хрест, Євангеліє і вінці.

Обидва молодят перед лицем всієї Церкви зобов’язані ще раз підтвердити таке вільне і невимушене бажання вступити в цей шлюб. Вони обидва підтверджують відсутність обіцянки третій особі вступити з ним у шлюб. Тільки після вільного заяви про серйозний намір вступити в шлюб, відбувається саме вінчання. Тільки воно є символом закінченого укладеного вінчання.

Після починається чин вінчання в Церкві — таємниче освячення шлюбу Божественною благодаттю.

Після коротких ектений про стан душевному і тілесному молодих священик проголошує три розлогі молитви:

  1. Першою в Церкві молитвою звертається до Господа Ісуса Христа для того, щоб Він благословив цей союз.
  2. Другий він благає Триєдиного Господа про благословення і збереженні молодого союзу.
  3. Третьою молитвою він просить і благає Триєдиного Бога, щоб Він об’єднав дві плоті в одну і дарував їм спадкоємців.

Після закінчення цих молитов наступають дуже важливі хвилини вінчання. Священик скріплює і освячує цей союз.

Що може бути перешкодою?

Як правило, перед початком молоді скріплюють свій союз юридично в РАЦСі, а потім їдуть на вечаніе. А щоб відзначити релігійну готовність до одруження, вони вінчаються. Для православної Церкви цивільний шлюб вважається позбавленим благодаті, але вона приймає сам факт співжиття і не вважає його незаконним. Юридичне оформлення союзу і церковне мають свої відмінності. Чи не кожен цивільний шлюб може бути прийнятий і освячений церквою. Але більшості це нема чого.

Церква не дозволяє вступ до шлюбу більше, ніж три рази. Варто відзначити, що за цивільним законам дозволяється і четвертий, і п’ятий шлюб, незважаючи на те, що Церква не благословляє такі весілля і не проводить вінчання.

Чи не благословляється шлюб, коли хоча б один із наречених заявляє, що він атеїст і каже, що прийшов на вінчання лише на вимогу чоловіка або ж прохання батьків. Церква приймає лише тих, хто вірує. Навіщо йти до Церкви, якщо ти не віруючий?

Чи не дозволено вінчання, якщо хоча б один з подружжя не хрещений і не збирається прийняти хрещення перед вінчанням.

Вінчання є неможливим в разі, коли один з бажаючих повінчатися, перебуває у шлюбі з іншою особою. Розірвання попереднього шлюбу до цього обов’язково. Якщо ж людина вже вінчався, то необхідний дозвіл архієрея на нове вінчання.

Кровна спорідненість є важливою перешкодою для відмови церкви в вінчанні.

У Православній Церкві вінчання не здійснюється по вівторках і четвергах, в дні усіх посад. Винятки можуть бути зроблені тільки для вінчання правлячим архієреєм в Церкві, в крайньому випадку.